Sezónní suroviny v destilaci

V době, kdy je možné objednat limetky z Brazílie, levanduli z Francie a koriandr z Maroka 24/7, by se mohlo zdát, že roční období už v řemeslné výrobě nehrají roli. Ale ve Šafránka Distillery věříme, že to, co roste právě teď a právě tady, má tu největší sílu – chuťovou, aromatickou i příběhovou.



Proč sezóna? Protože čerstvost chutná jinak

Každá rostlina má svůj vrchol, kdy voní nejsilněji, chutná nejintenzivněji a nabízí maximum ze sebe. Sběr v ten správný okamžik je jako zachytit parfém v ideální chvíli – a právě ten pak chceme uzamknout do lahve.

Proto si bylinky do našich ginů často pěstujeme sami nebo je sbíráme u ověřených pěstitelů v Česku. Levandule, máta, rýmovník, meduňka, květy bezu nebo měsíček – to všechno má sezonu, která určuje, kdy s nimi můžeme pracovat. A nejednou se stane, že celý nápad na nový destilát vznikne právě proto, že v sadu rozkvetla jedna konkrétní bylinka nebo jsme dostali čerstvý košík okurek z blízké farmy.



Co se sezónně mění v našich ginech?

Základní receptury našich ginů Ema a Lucie jsou sice pevně dané, ale chuť se s roční dobou lehce proměňuje. Ne kvůli změně botanicals, ale proto, že čerstvé suroviny nejsou pokaždé úplně stejné – a to je dobře. Například máta sbíraná na jaře je jemnější, zatímco letní sklizeň má plnější mentolový charakter. Levandule v plném květu je intenzivní, zatímco pozdní letní sběr je zemitější a sladší.

Tenhle přirozený „mikro-rozdíl“ v chuti je pro nás přidanou hodnotou – každá šarže je trochu jiná, ale vždy poctivá a živá.



Ovoce, které dává základ

Sezóna se netýká jen bylin. Pracujeme i s ovocnými destiláty, které tvoří součást základu našich ginů. A právě tady je sezóna klíčová. Náš líh tak nese rukopis krajiny a konkrétního roku – podobně jako víno nebo cider.

Sezónní přístup není o komplikacích, ale o respektu k surovině a chuti. O radosti z toho, že některé věci si musíme zasloužit – počkat si na ně, sklidit je ve správnou chvíli a zpracovat tak, jak si zaslouží. Věříme, že to v každém doušku našich produktů poznáte.