Makovec Jindřich: Unikát z máku
Mák je plodina, která k české krajině patří stejně jako pole a louky. Je nenápadný, ale když dostane prostor, dokáže překvapit hloubkou, jemností i vůní. A přesně takový je i náš destilát Jindřich – jemný, hladký, s dlouhým, až sametovým dozvukem.
Základem je český modrý mák, který nejprve několik dní macerujeme v neutrálním obilném lihu, aby se otevřela jeho oříšková, olejnatá a lehce nasládlá chuť. Poté následuje redestilace, během které zachytíme jen to nejlepší – čistou esenci máku bez rušivých tónů.
Výsledkem je destilát, který je jemný na patře, s hladkou texturou a elegantní, až delikátní chutí. Aroma připomíná makové koláče a pečivo, ale chuť zůstává suchá a dospělá – žádná sladkost, jen kulatá plnost s náznakem oříšků.
Jindřich se pije pomalu. Nejlépe čistý, při pokojové teplotě. Není to destilát, který by křičel – ale ten, který zůstane v paměti. Unikát.

