Koktejly z kmínky a makovce: Nečekané kombinace s Janem a Jindřichem
🍸 Jan Martini
Suchý, kořenitý twist na klasiku
Ingredience:
- 40 ml kmínky Jan
- 20 ml suchého vermutu
- Kapka pomerančového bitters
- Citronová kůra na ozdobu
- Led
🌶️ Janova Mary
Pikantní brunchový koktejl s českým charakterem
Ingredience:
- 40 ml kmínky Jan
- 80 ml rajčatové šťávy
- 10 ml citronové šťávy
- Worcestershire, sůl, pepř, chilli podle chuti
- Malý stonek řapíkatého celeru na ozdobu
- Led
Postup:
Všechny ingredience (kromě ledu a ozdoby) promíchejte nebo protřepejte, nalijte do sklenice s ledem a ozdobte celerem nebo nakládanou zeleninou.
Chuťový profil: slaný, výrazný, s kmínovou linkou, která krásně doplňuje rajčata a koření. Česko-Mary, jak má být.
☕ Makovec Espresso
Dezertní koktejl s jemně oříškovým tónem
Ingredience:
- 35 ml makovce Jindřicha
- 25 ml kvalitního espressa
- 15 ml kávového likéru
- Led
Postup:
Vše protřepejte v shakeru s ledem a přeceďte do menší sklenky na nožce (nick & nora nebo menší koktejlové). Můžete ozdobit několika zrny kávy nebo špetkou mletého máku.
Chuťový profil: jemně sladký, kávový s máslovo-oříškovým pozadím. Skvělý digestiv nebo dezert ve skleničce.
🍫 Jindřichova Čokoláda
Makovec + čokoláda = láska na první doušek
Ingredience:
- 30 ml makovce Jindřicha
- 20 ml crème de cacao (čokoládový likér)
- 10 ml smetany
- Led
Postup:
Protřepejte vše s ledem, přeceďte do sklenky typu old fashioned nebo do malého tumbleru. Můžete ozdobit hoblinkou hořké čokolády nebo špetkou mletého máku.
Chuťový profil: krémový, jemný, výrazně dezertní – ideální na závěr večera.
🍹 Makovec Fizz
Skvělý osvěžující drink s nádechem máku
Ingredience:
- 40ml Makovce Jindřicha
- Limetka
- Cukrový sirup
- Led
Postup:
Na velkou kostku ledu nalijeme panáka Jindřicha, dochutíme dle vlastních preferencí štávou z limetky a cukrovým sirupem (připadně jiným sladidlem). Zamícháme a sklenici dolijeme perlivou vodou. Doporučujeme poměr vody a Jindřicha cca 1:3
Jan a Jindřich ukazují, že i z kmínu nebo máku se dají vytvořit koktejly, které chutnají moderně, překvapí a přitom zůstávají věrné české tradici. Ať už je podáváte čisté, nebo v kreativní kombinaci – vždy budou originálním zážitkem.