Jak správně párovat gin s tonikem

Gin & Tonic je dnes už klasika. Ale i jednoduchý drink jako tenhle může mít spoustu podob – a výsledek často závisí nejen na kvalitě ginu, ale i na správném výběru toniku a doplňků. A pokud máte kvalitní gin, který má charakter, může být zážitek i samotný. Jak tedy na to?

Vše začíná u rovnováhy

Ne každý tonik se hodí ke každému ginu. Sladší toniky mohou přehlušit jemné bylinky, naopak ty příliš hořké potlačí citrusy. Základem je hledat rovnováhu – tonik by měl chuť ginu podpořit, ne ji přebít. Proto doporučujeme experimentovat a najít kombinaci, která sedne vám i konkrétnímu stylu ginu.

Jak na naše giny

Gin Lucie jsme od začátku tvořili tak, aby fungoval i bez toniku. Je jemný, svěží, s tóny máty, okurky a rýmovníku – takže si ho můžete klidně vychutnat samotný, jen na ledu. Je to gin, který neurazí ani puristy, ani ty, kteří s ginem teprve začínají. Pokud ho ale chcete použít v koktejlu, doporučujeme suchý, méně sladký tonik s jemnými citrusovými nebo bylinkovými tóny – třeba s plátkem okurky nebo lístkem máty pro zvýraznění jeho svěžesti.

Gin Ema je výraznější a aromatičtější – díky levanduli a citrusům se skvěle hodí do moderního G&T, ale i do kreativnějších koktejlů. Výborně funguje s toniky s květinovým nebo ovocným profilem – například s tonikem s růží, grapefruitem nebo yuzu. Pro servírování doporučujeme větší sklenici typu copa, hodně ledu a ozdobu v podobě sušeného pomeranče nebo levandulového kvítku.

Servírování dělá rozdíl

Nezapomeňte, že i vizuální stránka hraje roli. Používejte kvalitní led, ideálně větší kostky, které pomaleji tají. Sklenice naplňte ledem až po okraj – nejenže to vypadá lépe, ale zároveň to udrží drink déle vychlazený a méně ředěný. A co garnish? Ten by měl ladit s chutí ginu – citrusy ke svěžím ginům, okurka nebo máta k bylinkovým, levandule či květiny k těm aromatičtějším.

Ať už máte náladu na čistý gin, osvěžující G&T nebo kreativní koktejl, naše giny Ema a Lucie vám nabídnou chuťový zážitek, který stojí za to objevovat. A hlavně – nebojte se zkoušet. To nejzajímavější často vzniká právě při experimentování.